TOP 50 - szczególnie polecamy!

KLIKNIJ i zobacz już teraz!

O książce

Jedzenie. Uzależnienia, fakty i mity

Książka ma na celu ukazanie czynników doprowadzających do powstania zaburzeń odżywiania, mechanizmu regulującego zachowania osoby uzależnionej oraz wielowymiarowe skutki utraty kontroli nad jedzeniem.

Książka zajmuje się zagadnieniami związanymi z zaburzeniami odżywiania takimi jak: anoreksja, bulimia i otyłość. Przedstawia biologiczne, psychologiczne i kulturowe funkcje odżywiania w życiu człowieka, charakteryzuje uzależnienie od jedzenia oraz czynniki podmiotowe i pozapodmiotowe doprowadzające do zaburzeń odżywiania.

Prezentuje somatyczne, psychiczne i społeczne konsekwencje uzależnienia od czynności związanych z jedzeniem, ukazuje profilaktykę i sposoby leczenia zaburzeń odżywiania oraz podaje adresy instytucji, które zajmują się pomocą osobom z tego typu problemami. Na końcu obala mity dotyczące jedzenia.

Informacje techniczne

Oprawa: miękka
Wydawca: Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL
Autor: Iwona Niewiadomska, Agnieszka Kulik, Agnieszka Hajduk
Ilość stron: 280
Wymiar [mm]: 110x190
EAN: 9788373632509
ISBN: 83-7363-250-6
ID: 34286

Zobacz również

Jedzenie. Uzależnienia, fakty i mity
Książka niedostępna
Gwarancja satysfakcji
Mogą Cię również zainteresować książki...