TOP 50 - szczególnie polecamy!

KLIKNIJ i zobacz już teraz!

O książce

Pory roku na talerzu

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni.

Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.

Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej "Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych.

Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki ("Tradycyjne smaki Kociewia" 2007, "Dawne smaki Kociewia" 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań.

Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Informacje techniczne

Oprawa: twarda
Wydawca: Bernardinum
Autor: Krystyna Gierszewska
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 244
Wymiar [mm]: 170x240
EAN: 9788378232537
ISBN: 978-83-7823-253-7
ID: 272347

Zobacz również

Pory roku na talerzu
Książka niedostępna
Gwarancja satysfakcji
Mogą Cię również zainteresować książki...