TOP 50 - szczególnie polecamy!

KLIKNIJ i zobacz już teraz!

O książce

Kuchnia kresowa

Jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowym daniem z tamtych stron są kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych.

Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej sa oszczędne, prawie biedne choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwale weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.

Informacje techniczne

Oprawa: twarda
Wydawca: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Autor: Małgorzata Caprari
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 224
Wymiar [mm]: 145x205
EAN: 9788374046374
ISBN: 9788374046374
ID: 86699

Zobacz również

Kuchnia kresowa
Książka niedostępna
Gwarancja satysfakcji
Mogą Cię również zainteresować książki...