TOP 50 - szczególnie polecamy!

KLIKNIJ i zobacz już teraz!

O książce

Pory roku na talerzu

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.


Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej Pory roku na talerzu jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki (Tradycyjne smaki Kociewia 2007, Dawne smaki Kociewia 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.


Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie - urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. Pory roku na talerzu pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

Informacje techniczne

Oprawa: miękka
Wydawca: Bernardinum
Autor: Krystyna Gierszewska
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 244
EAN: 9788381278034
ISBN: 9788381278034
ID: 518179

Zobacz również

Pory roku na talerzu
23.03 zł
  • Wysyłamy w ciągu 24h
  • Dostawa za jedyne 8.90 zł
    - sprawdź
Gwarancja satysfakcji
Mogą Cię również zainteresować książki...