TOP 50 - szczególnie polecamy!

KLIKNIJ i zobacz już teraz!

O książce

Wypieki w tradycji klasztornej

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.

W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

Opinie naszych Klientów (0 opinii)Napisz swoją opinię

Ta książka nie została jeszcze przez nikogo oceniona

Informacje techniczne

Oprawa: miękka
Wydawca: Wydawnictwo Świętego Wojciecha
Autor: Petra Altmann
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 156
Wymiar [mm]: 195x175
EAN: 9788375162363
ISBN: 9788375162363
ID: 167601

Zobacz również

Wypieki w tradycji klasztornej
Książka niedostępna
Gwarancja satysfakcji
Mogą Cię również zainteresować książki...