Książka ma na celu ukazanie czynników doprowadzających do powstania zaburzeń odżywiania, mechanizmu regulującego zachowania osoby uzależnionej oraz wielowymiarowe skutki utraty kontroli nad jedzeniem.
Książka zajmuje się zagadnieniami związanymi z zaburzeniami odżywiania takimi jak: anoreksja, bulimia i otyłość. Przedstawia biologiczne, psychologiczne i kulturowe funkcje odżywiania w życiu człowieka, charakteryzuje uzależnienie od jedzenia oraz czynniki podmiotowe i pozapodmiotowe doprowadzające do zaburzeń odżywiania.
Prezentuje somatyczne, psychiczne i społeczne konsekwencje uzależnienia od czynności związanych z jedzeniem, ukazuje profilaktykę i sposoby leczenia zaburzeń odżywiania oraz podaje adresy instytucji, które zajmują się pomocą osobom z tego typu problemami. Na końcu obala mity dotyczące jedzenia.
Oprawa: | miękka |
Wydawca: | Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL |
Autor: | Iwona Niewiadomska, Agnieszka Kulik, Agnieszka Hajduk |
Ilość stron: | 280 |
Wymiar [mm]: | 110x190 |
EAN: | 9788373632509 |
ISBN: | 83-7363-250-6 |
ID: | 34286 |